خواص و مزاج سیاه دانه در طب سنتی بدین قرار است:
- مزاج سیاه دانه گرم و خشک است و با توجه به گرمی زیاد آن، در گرم مزاجها باید با احتیاط مصرف شود.
- سیاه دانه سبب گرمی بخشیدن به بدن و خشک کردن رطوبات میشود.
- در درمان بیماریهای سرد بلغمی بسیار مفید است و سبب رفع سردی و رطوبت مغز میشود.
- ضد بلغم معده نیز هست.
- سیاه دانه و روغنش در بعضی از انواع زکام مورد توصیه است ولی نمیتوان از آن به عنوان یک داروی عمومی برای زکام و سینوزیت استفاده کرد.
- سیاه دانه شیرافزا و ادرار آور است.
- برای سرفههای سرد و ناشی از بلغم، نزله سرد، رفع زکام و تسکین درد سینه و ریه مفید است.
- خوردن آن با سرکه باعث دفع اقسام کرم معده میشود.
- مخلوط آن با عسل به منظور درمان تنگی نفس و شکستن سنگ کلیه موثر است. (این ترکیب بسیار گرم است و در فصول گرم و افراد گرم مزاج باید با احتیاط باشد).
- به همراه عسل و روغن محلی باعث کاهش درد رحم در ایام نفاس میشود.
- سیاه دانه و سیر را روی میخچه پا ضماد کنید تا برطرف گردد. برای از بین بردن میخچه، سیاه دانه و سیر را به اندازه مساوی بکوبید و روی محل میخچه قرار دهید و بگذارید تا سه ساعت بماند. هر روز این کار را به مدت یک هفته تکرار کنید.
نکات مهم در مصرف سیاهدانه
- استفاده بدون تجویز سیاه دانه میتواند موجب کاهش حجم منی در گرم مزاجان گردد لذا این افراد باید از مصرف خودسرانه آن به شدت پرهیز کنند.
- مصرف افراطی سیاه دانه، برای کلیهها مضر است.
- سیاه دانه از داروهای قاعده آور است و باعث شروع قاعدگی میشود پس در زمان حاملگی منع مصرف دارد زیرا داروهای قاعده آور میتوانند موجب سقط جنین شوند.
- در گرم مزاجها باعث حالت سیاهی رفتن چشم هنگام برخواستن میشود.
مصلح سیاه دانه چیست؟
- مصلح و بهبوددهنده خواص و مزاج سیاه دانه کتیرا است.
- همچنین در سرکه خیساندن سیاه دانه نیز باعث اصلاح آن میشود.